HTML

csibike blogja

Friss topikok

  • wattacukor: Helló. Most tartok itt az olvasásban, és már nem állom meg komment nélkül! :) A gumizás az gumizás... (2015.01.31. 20:34)
  • ZJWiQWklgJ: buy ambien ambien sleep driving - ambien drug manufacturer (2012.10.15. 07:26)
  • seaseptJerlor: how do i become a pharmacy technician http://exclusiverx.com/products/aceon.htm pharmacy unit dose... (2011.12.06. 18:20)
  • Csigamami: khm... ha azóta még nem váltottál... a cukorgyanta se nem fáj (annyira- egyébként hihetetlen, hogy... (2011.09.26. 14:36)
  • KelGyo: Rég jártam erre ... Gondoltam, benézek. (2010.05.27. 04:08)

Címkék

2008.12.28. 16:02 csibike blogja

Most, hogy így tele a családunk apró és ebből kifolyólag tabula rasa jellegű gyerekekkel, egyre többször emlegetődik karácsonykor a Jézuska, aki egyértelműen sokkal tutibb, mint Superman, hiszen semmi perc alatt gyönyörűen feldíszített karácsonyfát varázsol és aki minden bizonnyal elolvassa a neki írt leveleket, hiszen különben honnan tudta volna, hogy pölö nagyonhároméves unokaöcsém vagány tűzoltóállomásra ácsingózott egy ideje. Hiába túrtam le múltam feneketlen mélységeibe, saját bébicsirke koromból egyáltalán nem rémlik, mikor szembesültem azzal a ténnyel, hogy valójában anyujézuskáról és apujézuskáról és nagymamajézuskáról és nagypapajézuskáról és jézuskatársaikról szól a történet, nincs semmi földöntúli bűbáj, az viszont biztos, hogy nem rázott meg, legalábbis ezzel kapcsolatban fájó érzés nem maródott a lelkembe, olyasmi sem, hogy hű, mekkorát csalódtam, amikor kiderült, hogy nincs is Jézuska, és hű, éveken át csaltak-hazudtak a felnőttek, pedig szétszálaztam az összes gyerekkori emlékemet, kisdobos becsszó. Perpill halvány lilám sincs, adott esetben mit mondanék páréves gyerekemnek a karácsonyi ceremóniáról, nem érzem gonosz és csalfa dolognak a jézuskázást, annak ellenére sem, hogy nem vagyok vallásos, ugyanakkor talán nem könnyű annak a gyerkőcnek, aki előbb-utóbb csalódottan szembesül a valósággal. (Eszembe jutott, hogy egyszer gyönyörűen beégtem az egyik tanárkollégánál, amikor is beszélgetésünk során nagy naivan arról érdeklődtem, várják-e már a gyerekei a Jézuskát. Láttam rajta, meglehetősen szívére vette az ajándékhozó Jézuska gondolatát, közölte is velem, hogy náluk nincs ilyesmi, de olyan hangsúllyal és tekintettel, amitől igazán kínosan éreztem magam - ez az érzés szerencsére elkerült az elmúlt három évben.)
Kíváncsi vagyok, hogy volt ez nálatok anno, maradt-e bennetek rossz érzés a Jézuskáról kamuzó galád felnőttekkel kapcsolatban, egyáltalán, Jézuskáról szólt-é a történet, illetve mit meséltek mostani/majdani gyerekeiteknek, szóval, ha van kedvetek, hajrá, kedves ti, részemről nem kicsit vagyok kíváncsi arra, milyen kép bontakozik ki a kommentekből.

17 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csibike.blog.hu/api/trackback/id/tr916170134

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

andy-pandy 2008.12.28. 16:53:54

én sem tudom mikor jöttem rá,h nincs se Jézuska,se Télapó,se Húsvéti nyuszi...:Dde nem rázott meg túlságosan engem sem:Dlegalábbis semmi ilyesmire nem emléxem:)))

todella kaunis 2008.12.28. 17:25:13

Nálunk csengő jelezte, ha a Jézuska becuccolt a fa alá. Vagy a telefon. Mert papa a kezébe fogta a böhöm telefont - én meg bevettem, h jó pacsi pajtások. El is mesélte, h a Jézuska száma a 00000... Én meg felhívtam ^^

Elf 2008.12.28. 18:30:10

ha azt mondom gőzöm sincs:elhiszed? Baromi régen volt. Negatívum bennem sincs, csak utálom az egészet. A fiaimnak tudom, hogy amíg kicsik voltak addig jézuska volt, de sztem úgy 5-8 éves koruk körül már nem erről szólt. De már arra sem emlékszem. Szerintem, ha tudja, hogy én adom, és látja, hogy figyelek rá és szeretettel kapja, akkor tökmindegy.

ac 2008.12.28. 18:58:04

valamikor írtam is róla magamhoz egyet erről. nálunk is volt jézuskázás, meg apa elvitt sétálni, amíg anya otthon feldíszítette nagy titokban a fát, csilingelés, meglepődés, de a trauma nekem is kimaradt. sőt még a mikulásban is hittem egy ideig, egyszer valamikor este felriadtam, hogy úristen nem pucoltam meg a cipőmet és éjszaka lemostam gyorsan, mert hát mégis mikulás lesz. aztán gondolom idővel átalakult. azért az még megvan, amikor a félnővéremhez mentünk karácsony környékén apával (ennek már vagy 7-8 éve) és ő ugyanígy kiosztott minket, hogy náluk ugyan nem volt jézuska, ők nem hazudnak a gyereküknek, mint ahogy apa hazudott nekem. erre köpni-nyelni sem tudtunk, de azért otthon apa megmutatta a fényképeket, amiket akkor lőttek rólam, mikor belépek a nappaliba és meglátom a karácsonyfát, fú itt járt a jézuska, óriási mosolyom és csillogó szemeim vannak rajtuk, szóval szerintem én is így fogom csinálni, ha gyerekem lesz...

magma 2008.12.28. 19:17:57

A téma nagyon, nagyon, nagyon... ümmm, nehézkes. Én nem "Jézuskázok" Balázsnak, habár részint vallásosan neveltek engem. Pontosítok, én nem akartam "Jézuskázni". Azt meséltem Balázsnak, hogy én és apa megvettük az ajándékot, mert MI TUDJUK, hogy ő mit szeretne és az angyalok nagy titokzatosan az éj leple alatt elvitték becsomagolni, majd karácsonykor visszaakciózzák a karácsonyfánk alá. Az angyalokat a misztikum, a csoda miatt vontam be az eksönbe. Magunkat pedig az anyagiak miatt, hogy tudja, hogy nemcsak úgy az ölünkbe hullik, ami jön. Az oviban is ügyesen kezelték, úgy gondolom, a karácsony érkezését, mert nem hallottam semmilyen vallásos eredetet Balázs szájából, csak azt, hogy "mikor jön már a karácsony? mit hoz a karácsony nekem?". Aztán anyósomék természetesen egy ügyes vonással áthúzták az egész jól kitervelt karácsonyi akciómat és elkezdték a "jézuskázást". Balázs arcán is láttam a zavarodottságot, de aztán gyorsan elfeledett minden angyalozást és jézuskázást, amint ott voltak az ajándékok. Azt gondolom és látom a saját gyerekem által, hogy nem buta és fogja az adást. Nem kell olyan nagy cécó. A karácsony fénye éppen annyira elrepíti a csodálatba, hogy nincs is már többre szükség. Pláne az együtt sütés, együtt díszítés és az ajándékozás után az együtt játszás. Hát az neki maga a mennyország.

winstonsmith 2008.12.28. 20:20:20

Nem igazan maradt rossz emlek, viszont egyszer lattam a Mikulast. De tenyleg! :) Ott vartam az ajandekokra, kineztem az udvari ablakon es ott volt! Senki sem hitte el nekem... :(

Picike 2008.12.28. 20:28:52

Nálunk volt Jézuska, mikor kicsi voltam. Arra nem igazán emlékszem, hogy mikor tudatosult bennünk /tesómmal/, hogy igaziból nincs, de az biztos, hogy nem ránk zúdították, hanem fokozatosan jöttünk rá /osztálytársak, haverok, stb/, így nem volt trauma. És az ismeretségi körömben ez nagyjából mindenkivel így volt. Úgy gondolom, hogy ha lesz gyerekem, én is Jézuskát fogok játszani, mert az hatalmas élmény egy gyereknek, mikor minden titok és meglepetés. Majd ráérek örülni a közös karácsonyfa díszítésnek, ha nagyobb lesz.

Cuki 2008.12.28. 21:10:00

Én sem emlékszem tulajdonképpen, hogy mikor jöttem rá valójában nincsen Télapó és Jézuska, ennek ellenére nem rázott meg különösebben a dolog. Szerintem fokozatos lehetett az átmenet, ahogy kezdtem felismerni a világot magam körül. Mivel a szüleimet pedig nagyon szeretem nem okozott gondot egy nem létező de általam szeretett személy posztját létező, szintúgy szeretett személyre/személyekre átruházni. Ha lesz gyerkőcöm/gyerkőceim megtartom a családi hagyományokat és fogok én is Jézuskázni, mert szerintem nagyon klassz dolog boldogan várni, készülődni és aztán örülni. A szeretet a lényeg, semmi más.:)

keresemazutam 2008.12.28. 21:31:15

Hogy mi volt nálam azt már nem tudom, de ,hogy én,hogy csinálom, azt elmondom. Kisebbik lányom, 5.5 és neki a jézuska hozza (nem vallási alapon) Hetekkel kari elött írjuk, mit is szeretne tőle, aztán ha valami rosszat tesz (szegény- azaz ha nekem valami nem tetszik a felsorolásból), akkor kihúzunk egy kérést a listából. Végül az marad amit meg szeretnénk neki venni :) Megvesszük eldugjuk, aztán 24-én csendes éj zene csillagszórók, ők a másik szobában és lám: megjött a jézuska- és mivel jó gyermek volt megkapta a levélben elküldött játék listát (vagy legalább is egy részét). Nálunk ez így bevált és működőképes és legfőképpen nem illuzió romboló.

ac 2008.12.28. 22:37:14

ja és még annyit tennék hozzá, hogy ma ugyan már csak emlék szinten, de még mindig megy a jézuskázás otthon :) nyilván tisztában van vele anya is, hogy tőlem kap ajándékot, de mégis fenyő alá kommandózás van, meg csilingelés és nagy meglepődés. ezek a dolgok már nem fognak változni, és ez így van jól. meg gyerekként azt meg kellett érteni hamar, hogy a jézuskának sincs sok pénze és nagyon sok gyereknek kell ajándékot vinnie, ezért nem lehet tőle túl nagy dolgokat kérni, aztán jött az, hogy van mama jézuskája meg anyuék jézuskája, aztán nagyjából itt csenghetett le a dolog.

Golden 2008.12.29. 13:00:55

Nálunk Jézuska hozta már a feldíszített karácsonyfát is, egészen addig, amíg az oviban egyszer a csoport együtt nem díszítette fel a fát. Akkor aztán nagyon kivertem a hisztit karácsony este, amiért otthon kimaradtam a buliból. Ettől eltekintve a Jézuska ajándékvásárlási közbenjárásával kapcsolatban nem volt bennem soha kérdés vagy izgalom. Szerintem "felvilágosítás" nélkül is hamar rájöttem, hogy a hőn áhított játék szülői közreműködéssel került a fa alá. Nekem a csilingelés után felkapcsolt "gyertyák" és a szikrázó csillagszórók elegek voltak az elvarázsoltsághoz. Azt hiszem, a gyerekeim is ugyanezt az utat járták be. Otthon kezdetben volt a Jézuskázás, aztán jött az óvodai felvilágosítás, de attól még elmentünk megnézni a pásztorjátékot. Ők nem nagyon akartak a fa díszítésében részt venni, valahogy ezt is az ajándék részének tekintik még ma is. Ha illúzióromboló akarok lenni, egy gyerek könnyen túlteszi magát az ajándékozó személyén amikor kezében a csomag :)

Lex 2008.12.29. 13:04:31

nekünk nem jézuska jött hanem a Mikulás.Ugyhogy oviban mindenkinek megmondtam,hogy hát te nagyon buta semmiféle jézuska nem jön csakis a mikulásamikulásamikulás.Aztán valamikor a játszótéren hozzám jött egy idősebb lány és olyat szól:"ugye teis tudod h. a karácsonyfa alá a szüleid rakják az ajándékokat?"erre én sokkos állapotban:"de..tudtam".Engem megrázott a dolog,mert nagyon beleélős tipus vagyok.És makacs.Ígyhát beakartam bizonyítani,hogy de tuti,hogy van,muszály lennie,nehogymár tényleg nincs Miksa.Vagy csak valóban nem tud egy éjszaka alatt mindenhová bemászni és 100000000000ajándékot cipelni az öreg hátán.Ugyhogy az ágy alatt bujkáltam és vártam és vártam.Aztán sokáig megjátszottam magam a szüleimnek,hogy jaigen írom a listát dejóó és majd ti elpostázzátok áhám...úgyhogy..szíven ütött,mert a mesebeli-varázslatos dolog jobban jött be.

Odil 2008.12.29. 15:10:03

Én sem emlékszem csalódásra, vagy bármi rosszra, bár jó sokáig hittem, hogy nem szeret a Jézuska, mert nem hozott nekem semmit. Később mama mindig íratott velem egy listát, előre kerültek a "nagyon szeretném" kívánságok és karácsonykor teljesültek is általában. Ő volt az én mikulásom és jézuskám egyben, már nem is olyan az ünnep, mint eddig.... Ha lesz gyerkőc, neki is a Jézuska hozza majd az ajándékot.

kislatol 2008.12.29. 18:21:24

nálunk volt Jézuskázás. És egyértelműen nem rázott meg mikor kiderült, h nem is igaz: nem is emlékszem mikor, hogyan derült ki.

csibike 2008.12.29. 19:41:07

Számomra nagyon hasznos és tanulságos dolgokat írtatok, köszikösziköszi :)

Aliana 2008.12.29. 23:25:06

nálunk angyalok voltak, akik Jézus születése alkalmából hoztak ajándékot, mindig apa volt kint és ő csengetett, ha már elmentek az angyalok, mert ő volt velük jóban %wink% aztán mikor bátyám elsős lett és "felvilágosult", akkor képes volt velem 24-én este lefekvéskor közölni a tényt, hog a szüleink vették az ajándékot... de trauma nem lett belőle, következő évben már nagyon boldogan vettem részt az ajándékok kitalálásában / beszerzésében / csomagolásában, illetve a fadíszítésben %smile%

kakaóscsigás 2009.01.06. 23:09:40

vannak emlékfoszlányaim, csillogó karácsonyfáról, meg csengettyűszóról, és futás ki a csillagos éjszakába, amint az apu (akkor még élt) felmutat az égre, és valami olyansit mond, hogy ott megy, ott megy, nem látod??? és mire visszaértünk a szobába, ott volt a rengeteg ajándék, és de csuda jó volt. sokáig hittem a Jézuskában, és a Mikulásban is. de karácsonykor mindig a Jézuska jött. fogalmam sincs hogyan lettem felvilágosult és ezt hogy éltem meg, de az biztos, hogy a mai napig van nálunk jézuskázás, és az ajándékokat titokban ciplejük a fa alá, és alig várom, hogy nekironthassak az ajándékoknak.
süti beállítások módosítása