HTML

csibike blogja

Friss topikok

  • wattacukor: Helló. Most tartok itt az olvasásban, és már nem állom meg komment nélkül! :) A gumizás az gumizás... (2015.01.31. 20:34)
  • ZJWiQWklgJ: buy ambien ambien sleep driving - ambien drug manufacturer (2012.10.15. 07:26)
  • seaseptJerlor: how do i become a pharmacy technician http://exclusiverx.com/products/aceon.htm pharmacy unit dose... (2011.12.06. 18:20)
  • Csigamami: khm... ha azóta még nem váltottál... a cukorgyanta se nem fáj (annyira- egyébként hihetetlen, hogy... (2011.09.26. 14:36)
  • KelGyo: Rég jártam erre ... Gondoltam, benézek. (2010.05.27. 04:08)

Címkék

2008.10.30. 09:20 csibike blogja

Masszív süthetnékem az októberi fagyok beköszöntével sem múlt el, kemény sütővírust nyeltem be, úgy tűnik. Mostanában élek-halok a körtéért, el is határoztam, hogy hétvégén átmegyek konyhatündibündicsirkébe és körtés tortát rittyentek, olyan látványos-zselatinos fajtát, ami után ő, aki férfim megnyalja mind a húsz ujjamat. Mankóként ki is néztem egy jóképű cseresznyés torta receptjét. Első pillantásra megfogott a csodaguszta kép, annyira szívhezgyomorhozszólóan nézett rám (egyélmegegyélmegegyélmeg), hogy majd' elcsöppent a nyálam. Miután nagy nehezen letéptem vágyakozástól párás tekintetemet a sütiről, belemélyedtem a receptbe, illetve csak mélyedtem volna, mert a harmadik mondat után nagy csodálkozásomban kistányérnyi szemeket meresztettem és abbahagytam a receptbogarászást. A "Turmixoljuk össze a lisztet, a porcukrot, a vajat, a csipet sót, majd adjuk hozzá a tojássárgáját is." nem lepett meg, általában ilyesmivel kezdődnek a receptek, azt mégsem írhatják, hogy első lépésként vegyük ki a kész tortát a sütőből. A második mondat sem okozott nehézséget, ha fél órára a hűtőbe kell rakni a tésztát, akkor odateszem és kész, max. a lefagyott kezem miatt vernyákolok egy sort. (Mármint azt nem teszem be a hűtőbe, magát a hideg masszát nem szeretem gyürkölészni, de a körtés tortáért mindent, akár tőből elfagyott csirkevégtagot is.) A "Nyújtsuk ki 3 mm vékonyra és béleljünk ki vele egy 18 cm-es tortaformát." c. matematikai feladvány kicsit megviselt, mert nem tudom, merre leledzik a vonalzóm, szemmértékre meg képtelen vagyok belőni a 3 mm-t és a 18 centit, de úgy gondoltam, ezen majd akkor túráztatom az agyamat, ha már a nyújtásnál-bélelésnél tartok. A negyedik mondat azonban a lelkembe tiport, nem is olvastam tovább a receptet, sőt ideiglenesen a körtetortáról is letettem: "Takarjuk le sütőpapírral, szórjunk rá szárazbabot és 180 °C-on süssük 20 percig, aztán vegyük le róla a babot meg a papírt és süssük még 5 percig." Kérem szépen, egyéni szocproblémám összetett. Egyrészt az alkatrészek listáján szó sem volt semmiféle sütőpapírról és szárazbabról, alattomos húzás ezeket a létfontosságú kellékeket pont a recept közepén megemlíteni, főleg akkor, ha mondjuk a konyhatündibündi vénáját csillogtatni szándékozó csirke ad poci kizárólag a hozzávalók átfutása után akarna körtés tortát sütni és alapjáraton nem egy sütőpapíros-szárazbabos fajta. Másrészt meg mi a ráknak kell oda szárazbab? Hallgatnék én a női megérzésemre, de belőle harapófogóval is csak annyit lehet kihúzni, hogy talán a nedvességgel lehet összefüggésben a dolog. Szóval, világegyetemem középpontjában babrejtély kucorog és amíg meg nem oldódik, nem olvasom tovább a receptet, ergo a körtetorta parkolópályán vesztegel. Tortaguruk, segítsetek. Help, Hilfe, S.O.S., fehér füst.

 

25 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csibike.blog.hu/api/trackback/id/tr276170201

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mm 2008.10.30. 10:25:10

úgy emlékszem, azért kell rá a bab, hogy ne hólyagosodjon fel a tészta, hanem egyenletes sima maradjon. de akinek jobb ötlete van, az ne fogja vissza magát :)))))))

csavi 2008.10.30. 10:45:16

vagy ellapoztad a könyvet! :) egyszer egy ismerősöm valóban ellapozta. olyan kaja rittyent belőle, hogy még! nyomassad a baboskörtét!

Elf 2008.10.30. 11:09:52

Sütőpapír legyen mindig otthon, amúgy sztem elég kikenni és lisztezni, ugyanis azt helyettesíti :) Bab szerintem is a lenyomatására való, de az is lehet hibás a receptkönyved :)

OSUDF 2008.10.30. 11:42:11

"A mákos bab egy étel, ami úgy készül, hogy véletlenül kettőt lapozunk a szakácskönyvben":) Szerintem is vagy a lenyomatáshoz kell, vagy pedig a gőzfelszíváshoz....bár sütőben a gőz így is, úgy is kijön, szal marad a lenyomás^^

mm 2008.10.30. 11:57:48

a sütőpapír nagy királyság, mert nem ragad bele a formába a cucc, így a mosogatás is sokkal könnyebb! :) :) :)

ac 2008.10.30. 12:00:57

megelőztek, de csak megerősíteni tudom, biztos forrásból (magamtól :D), hogy nehezéknek kell a bab. egyébként ez is olyasmi torta, mint amikor veszel egy kész piskótás gyümölcstorta formát, raksz rá vanília pudingot és rá a körtét zselével?

Rinn 2008.10.30. 12:16:36

Hivatalosan vaksütésnek nevezik az ilyet, és nem kell ragaszkodni a babhoz, lehet bármilyen száraz hüvelyes mag, lényeg a nehezék :-D És igen, azért kell, hogy ne hólyagosodjon fel a tészta. Általában omlós pitetésztáknál alkalmazzák. Ajánlom magamat ;-)

Á. 2008.10.30. 13:01:29

Szerintem olvasd tovább a receptet, hátha írja, minek kell :D Meg hátha rejteget még egyéb újdonságokat :)

csibike 2008.10.30. 14:34:38

Á.: Megnéztem, de csak ennyit írt a babtémáról :)) A többi a szokásos. Rinn: Köszi, most már ezt is tudom :) Ha nem teszek rá pölö babot, akkor mindenféleképpen felhólyagosodik? ac: Csináltál már ilyet? :o Ühhü, az, csak azt nem szeretem, mert műíze van, plusz a család miatt spéci lisztből kell készíteni a sütiket :)

csibike 2008.10.30. 14:37:34

mm: Akár a fém gyümölcstorta formámba is? Akár a szilikonosba is? :o Emlékeim szerint egyszer már használtam, csak miután úgy kellett lekapirgálni a sütiről, nem kedveltem meg :D OSUDF: Ja, én is bebuktam a nedvességesdit :D

csibike 2008.10.30. 14:40:41

Elf: Újságban volt és nem kellett lapozni, szóval, a receptben szerepelt, és ahogy kiderült, nehezéknek kell :)) csavi: Uhh, a baboskörtét azért kihagynám :D mm: Mivel te is nagy sütisguru vagy, tőled is megkérdezem: Ha nincs bab, felhólyagosodik a tészta és cseszhetem az egészet? :))

mm 2008.10.30. 15:41:42

megmondom őszintén én még nem csináltam ezt a babos verziót, bár sok helyen olvastam. úgy emlékszem, az almás pitét is elő kell sütni (az alját, mielőtt rámegy az alma), de max. csak annyi lesz, hogy kicsit tényleg hólyagos lesz, és egyenetlen. sütőpapírt a fém tortaformába mindenképp, szilikonosba felesleges:) fém gyümitortaformába nem javaslom, ott maradj a kenés-lisztezésnél. (sima kapcsos tortaformánál meg úgy a legjobb, ha leveszed a tortaforma alját, a gáz "saját" tepsijére teszel egy darab sütőpapírt és arra rá a tortakarikát. - mert ha belenyomkodod a tortaformába a papírt, akkor az akaratlanul is gyűrött lesz, és akkor a tészta is :S) jézusom, bocs, kicsit hosszú lett :)

Sixxty 2008.10.30. 16:14:05

OSUDF, a mákos kukorica viszont egy igen kíváló étel, mézzel természetesen. És végre megtudtam, hogy mi az a vaksütés. Btw, az almás pitét úgy is lehet csinálni, hogy elősütés helyett egy kis grízt hintünk a tésztára, az felszívja a reszelt alma nedvességét, (nagymamám receptje szerint) ja és diót is lehet bele tenni. :)

Elf 2008.10.30. 16:34:53

No az almásat én is pont így :D

pipi8607 2008.10.30. 18:12:09

Vajon ebből mi fog kisülni? :D

pipi8607 2008.10.30. 18:42:54

OFF: Csibikém akartam neked egy privi levelet küldeni, de teli a fiókod, és nem sikerült, így ide írom, mert semmi privát nincs benne: Szia! Kaptál egy kis meglepetés játékot tőlem, olvasd el a blogomat! %biggrin% Puszi! Pipi Ennyi, OFF vége! :)

M 2008.10.30. 18:47:20

Na, most már tudom, hogy miért ragadtam le annál a viszonylag szerény sajátsüti-választéknál az elmúlt években. Nyilván velem is szembejött valamikor a bab. :)

mm 2008.10.30. 19:00:00

Sixxty: igen, az almás pitét úgy is lehet csinálni, ahogy Te írtad, de a Naaaagy Cukrászkönyvben is úgy írják, hogy elősütés, aztán jöhet a tésztára a lekvár, a dió és a töltelék. csak ezt már végképp nem akartam túlragozni az előző hsz-emben, így is elég hosszúra sikerült.:) (akárcsak ez. bocs, csibike:)))

csibike 2008.10.30. 19:33:38

mm: Csak semmi bocs, annyit írsz, amennyit akarsz, nincs karakterlimit, hé :))) Ehhh, addig írtatok az almás pitéről, míg megkívántam :D M: Biztos is :D pipi8607: Törölgettem és köszi, meglesem :)

csibike 2008.10.30. 19:36:35

Sixxty: Eddig nekem más definícióm volt a vaksütésre, de ami elhangzott, az egyértelműen szakmai :D mm: Jegyzeteltem, mester, hétvégén az instrukcióidnál maradok :))

Rinn 2008.10.30. 19:43:19

Ja, felhólyagosodik és nem lesz helyed a tölteléknek, mert (majdnem) a peremig felmegy. Meg a saját fejem után úgy vélem, nem is sül át egyenletesen. De nem vagyok szakértő. :-)

Aranyhal 2008.10.30. 19:58:12

már mindenki megírta előttem, de valóban azért kell a bab...nehezéknek, hogy a sütemény tésztája szép egyenletes maradjon...

csibike 2008.10.30. 23:57:23

Aranyhal: Soha nem árt a megerősítés :)) Rinn: Á, nem, dehogy :D

Aranyhal 2008.10.31. 15:21:49

Én is alulművelt voltam ám a témában, de mostanság megrögzött TV-paprika nézővé váltam ( a legnézhetőbb csatorna a Spekrtumon és a Natgeo-n kivűl, szvsz) és ottan láttam én is a "nagyoktól". %lol%

andy-pandy 2008.11.01. 12:35:12

vmikor én is feladtam a babnál...:P:D
süti beállítások módosítása