HTML

csibike blogja

Friss topikok

  • wattacukor: Helló. Most tartok itt az olvasásban, és már nem állom meg komment nélkül! :) A gumizás az gumizás... (2015.01.31. 20:34)
  • ZJWiQWklgJ: buy ambien ambien sleep driving - ambien drug manufacturer (2012.10.15. 07:26)
  • seaseptJerlor: how do i become a pharmacy technician http://exclusiverx.com/products/aceon.htm pharmacy unit dose... (2011.12.06. 18:20)
  • Csigamami: khm... ha azóta még nem váltottál... a cukorgyanta se nem fáj (annyira- egyébként hihetetlen, hogy... (2011.09.26. 14:36)
  • KelGyo: Rég jártam erre ... Gondoltam, benézek. (2010.05.27. 04:08)

Címkék

2006.08.20. 17:50 csibike blogja

(#271)

Krétához számos monda fűződik. Ha vetünk egy pillantást a knósszoszi palota alaprajzára, feltűnik, hogy hasonlít egy labirintusra. Úgy tartották, a palota alatt meghúzódó labirintust Daidalosz építette Minósz király parancsára, aki ott rejtette el felesége vérszomjas, félig bika-félig ember fiát, Minotauruszt. Zárójelben megjegyzem: A labirintus megépítése után Daidalosz szeretett volna lelépni Krétáról, a maga és fia, Ikarosz számára barkácsolt szárnyak viaszos ragasztása azonban nem tartott ki a Nap közelében - a repüléssel addig nem volt gond. Bezzeg egy csibe simán vitorlásrepül... Bár ennyi csokisütifagyinasi után inkább a nehézbombázóra hajazok...

Athén adóként minden évben 7 szűz ifjút és leányt küldött Knósszoszba, hogy jóllakassák a falánk Minotauruszt. Az athéni király imádott fia, Thészeusz megelégelte az adózás eme fájdalmas verzióját és arra az elhatározásra jutott, hogy egy élete, egy halála, de nem lesz több lakoma, fene a bikafejű bendőjét. Szerencséjére Minósz király lánya, Ariadné - belehabarodván a csodaszép királyfiba - épp nélkülözni tudta egyik gombolyagját, így a Minotaurusz furfangos legyőzése után Thészeusz a fonal segítségével még a labirintusból is kitalált. Wow. A történet azonban nem zárul hepi enddel: a hazafelé hajózó Thészeusz ugyan magával vitte a knósszoszi királylányt, akinek korábban fűt-fát ígért, de Ariadné (fényes nappal?) már nem tűnt olyan jó partinak... Thészeusz így elegánsan egy szigeten 'felejtette' a hölgyeményt. Feledékenységéért az istenek megbüntették: Hazafelé hajózva a fekete vitorla helyett a fehéret kellett volna felvonnia, ezzel jelezve, hogy minden oké, Minotaurusz legyőzése kipipálva. Erre nem került sor, ezért apja, Aigeusz király - abban a hitben, hogy szeretett fia meghalt - egy szikláról a tengerbe vetette magát, amelyet azóta Égei-tengernek neveznek.

.

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csibike.blog.hu/api/trackback/id/tr636171178

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2006.09.17. 15:48:23

csak kedvem volt ide írni, hehe

csibike 2006.09.17. 16:06:01

Üdv itt, Névtelen :P Jól tetted, az elfojtás egészségtelen :P Ne fogd vissza magad :P:D
süti beállítások módosítása