HTML

csibike blogja

Friss topikok

  • wattacukor: Helló. Most tartok itt az olvasásban, és már nem állom meg komment nélkül! :) A gumizás az gumizás... (2015.01.31. 20:34)
  • ZJWiQWklgJ: buy ambien ambien sleep driving - ambien drug manufacturer (2012.10.15. 07:26)
  • seaseptJerlor: how do i become a pharmacy technician http://exclusiverx.com/products/aceon.htm pharmacy unit dose... (2011.12.06. 18:20)
  • Csigamami: khm... ha azóta még nem váltottál... a cukorgyanta se nem fáj (annyira- egyébként hihetetlen, hogy... (2011.09.26. 14:36)
  • KelGyo: Rég jártam erre ... Gondoltam, benézek. (2010.05.27. 04:08)

Címkék

2008.04.02. 23:03 csibike blogja


M bejegyzése
kapcsán gondolkodtam el azon, mennyire megnehezíti az ember életét, ha bizonytalan. Most ne arra gondolj, hogy van 25 millád és álmaid házát keresgéled hetekig.

Talán ismered azt az érzést, amikor utálsz bemenni a melóhelyedre, gyűlölöd a mindennapi unalmas, lélektelen feladatokat, de nem mersz váltani, mert ugyan, melyik cég akarna épp téged.
Talán ismered azt az érzést, amikor a testvérednek valahogy minden sikerül, te meg csak olyan kis izé vagy.
Talán ismered azt az érzést, amikor jóanyád-jóapád a szemedbe vágja, hogy amíg az ő kenyerét eszed, azt csinálod, amit ő mond, önmegvalósítás elhalasztva.
Talán ismered azt az érzést, amikor hiába várod szülődtől, hogy kinyilatkoztassa: büszke vagyok rád.
Talán ismered azt az érzést, amikor a fejed búbjáig belezúgsz valakibe, tálcán kínálod pöttöm szíved, ő meg köp rá, akár többször is.
Talán ismered azt az érzést, amikor szeretkezés közben nem tudsz kielégülni és a másik lazán odaveti, benned van a hiba.
Talán ismered azt a érzést, amikor a tanárod azt vágja a fejedhez, hogy belőled a büdös életben nem lesz semmi.
Talán ismered azt az érzést, amikor nehéz feladatot kellene megoldanod, de annyira félsz tőle, hogy képes vagy napokra lebetegedni.
Talán ismered azt az érzést, amikor exed azt vigyorogja az arcodba, hogy kövéren úgysem kellesz senkinek.
Talán ismered azt az érzést, amikor valami új dolgot szeretnél kipróbálni, vágysz rá, beleadnád a lelkedet is, de mások szerint a te korodban már annak is örülnöd kell, hogy élsz.

Szerintem a bizonytalanság fakadhat ezekből, ezekből is. A bizonytalan ember nincs tisztában önmagával, kevésnek érzi magát, csökkent értékűnek, selejtesnek. Ha tudja, hogy a probléma gyökere benne rejlik és zavarja saját bizonytalansága, talán összeszedi a bátorságát és lélekturkászhoz fordul. Ha ennyire nem nehezíti meg az életét a bizonytalanság, érdekes a helyzet, mert ha pozitív megerősítést kap a környezetétől, ideig-óráig képes kiegyensúlyozottan viselkedni, viszont egy bántónak gondolt megjegyzéstől már romokban hever. A bizonytalan ember legtöbbször mást hibáztat és nem tart önvizsgálatot - egyáltalán nem ismeri a saját lelkét. Gyakran féltékenykedik, irigykedik, főleg arra, aki kiegyensúlyozott, magabiztos, harmóniában van önmagával és a világgal. Előfordul, hogy a bizonytalanság szerepjátszásra kényszeríti az embert - úgy tesz, mintha minden rendben lenne, közben azon stresszel, nehogy a külvilág észrevegye a csalást.

Ha végigpörgetem a saját életemet, rá tudok mutatni azokra a momentumokra, életszakaszokra, amikor bizonytalan voltam. Aztán amikor néhány éve padlóra kerültem, nagy lelki-fizkai nyomoromban rengeteget merengtem arról, vajh miért alakult így az életem és én (!) mit rontottam el, miért épp ott tartok, ahol, pedig rószaszín babaálmaimban nem így képzeltem az egészet. Nem volt könnyű szembesítenem magam azzal, hogy nézd, hülye picsa voltál ekkor és ekkor és ekkor, viszont eszméletlenül sokat segített. Szépen helyreraktam a dolgokat, már csak magamnak akarok megfelelni. Tudom, ki vagyok, hol a helyem a világban és merre szeretnék haladni az életben, ismerem a határaimat és a korlátaimat, ugyanakkor tisztában vagyok az előnyös adottságaimmal is. Én most így teljesen jó vagyok magamnak. Néha-néha megállok és önvizsgálatot tartok, mert az hasznos, ha épp félek, ha épp nem merek, ha épp nem tudok. Erő kell ahhoz, hogy szembenézzünk önmagunkkal - de megéri.

Ehhhh, megint hangosan filózgatok - viráglocsolás helyett.

20 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csibike.blog.hu/api/trackback/id/tr576170446

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Enable 2008.04.02. 23:16:08

A virágok megöntözése is nagyon fontos dolog... A saját lelkünk ápolása viszont fontosabb... Ezt az egyet énis megtanultam, hogy nem másoknak kell megfelelnünk, csak saját magunknak... Viszont magunknak teljes odaadással, mert csak úgy ér valamit az egész...

OSUDF 2008.04.02. 23:59:22

És mi a helyzet akkor, ha többen azt mondják, hogy értelemes vagy, okos vagy, jóképű vagy, értékes vagy - és ezek mellett sem sikerül semmi, és nem kellesz senkinek sem?:S

G Zoli 2008.04.03. 00:10:49

Ez egy nagyon jó poszt. Akkor ezek szerint elégedett ember vagy. Ez a legfontosabb

slipp 2008.04.03. 04:53:17

hummm...en meg ott tartok, hogy mar tudom, hogy bizonytalan vagyok, de meg nem dontoittem el, hogy mit akarok...szerintem mar ez is valami

Lazac 2008.04.03. 05:12:47

Tetszett, nem azért, mert sok mindenben magamra ismertem, hanem azért, ahogy leírtad, összefoglaltad.

M 2008.04.03. 06:36:43

Nos, igen, a virágokat sem szabad elhanyagolni. :) Egyébként meg nem az a bátor, aki nem fél, (az csak vak-talán), hanem az, aki annak ellenére megteszi, ami fontos, hogy fél - szerintem.

Elf 2008.04.03. 06:55:39

Ajajj! - Ha 10ből 7 rámillik, akkor nagy a gáz? Amúgy érekes, sose gondoltam ezt így végig, csak ösztönből rájöttem, leszarom az egészet, miért feleljek meg másnak, ha önmagamnak nem tudok úgy. Viszont vannak visszafordíthatatlan dolgok, amikkel együtt kell élj, ha egyszer már elcseszted. Úgyhogy ebben is kell kompromisszum. Ha sűrűn ütnek ki, és nem várják meg, hogy az előzőből meg tudj erősödni kicsit és úgy felállj, akkor egyre kisebb dolgok is ellegek a padlóra kerüléshez. és egyre nehezebb felállni. (no ez egy kicsit zavaros lett, bocsánat)

kelgyo 2008.04.03. 08:31:41

Jó a fejtegetés. Én úgy vagyok ezzel, hogy az sem igaz, hogy valaki mindenben tutibiztos. Aki így van, előbb utóbb csalódik, és az élet során egyre többet. Így aztán ez a magabiztosság vagy lehiggad, vagy átmegy vakmerőségbe. Mindkettőre van példa. Nem árt némi jólértelmezett bizonytalanság, bár ez igazából kifelé tűnik csak annak, valójában megfontoltság. Lehet, hogy ez lassú folyamat, és később hozza meg az eredményt, de az nagyobb valószínűséggel lesz jó. Lassú víz partot mos, at mondják. Erre is számos példa van.

kelgyo 2008.04.03. 08:36:00

Ja, és a dőltbetűs felsorolás.... Nos, fentiek értelmében azok indifferenssé válnak, amint a megfontoltság lép eőtérbe. Nem a mások véleménye a lényeg, nem másoknak kell megfelelni. Magadnak. (Mielőtt valaki azt mondaná, ez önző felfogás, ne legyenek kétségei: nem azok. Mások véleményét lehet figyelembe venni, kell is, mert nem másokon keresztül kell a terveinket megvalósítani. De nekünk kell!)

cesztina68 2008.04.03. 08:49:05

Elf-nek is van igazsága, volt részem a "sűrűn ütnek ki" életérzésben, és való igaz, hogy hosszabb időt vesz igényben a regenerálódás a következő feltápászkodásig! Szerintem mmindenki máshogyan fejlődik, van aki gyorsan, van aki lassabban jut el egy-egy felismerésig, ebben senkit nem szabad befolyásolni. az a fontos, hogy haladj és épülj a javadra!

kislatol 2008.04.03. 09:00:40

Azért jó néha a padlón lenni, felállás után minden más-jobb-frissebb-szebb-értékesebb, stb, Te meg bölcsebb leszel.

csibike 2008.04.03. 09:16:43

kislatol: Szeretem a pofáraeséseimet is, nagyon tanulságosak :)) cesz: Volt részem sorozatos kiütésben is, amikor az ember legszívesebben lent maradna a padlón és soha az életben nem kelne fel. Igen, szerintem is mindenki a maga tempójában fejlődik, de pölö van, aki egész életében nem kényszerül arra, hogy szembenézzen a saját félelmeivel, bizonytalanságával, mert burokban élhet és mindig van valaki mellette, aki megoldja a problémáit. kelgyo: Én sem hiszek abban, ha valaki tutibiztos. Olyan nincs, nem is hiteles. Pici, egészséges kétkedésre mindig szükség van, különben az ember csak egy helyben toporog. Igen, mások véleménye is fontos, de saját magamat nem ehhez fogom mérni, mert ha pénteken ezt mondják rólam, szombaton meg azt, akkor kész a zűrzavar :D Elf: Értem és egyetértek. Olyan példákat próbáltam hozni, amelyekből fakadhat bizonytalanság. A lista nem teljes, nekem hirtelen ezek jutottak szembe. Nem hiszem, hogy ez gáz lenne, csak nyilván önmagunk megerősítése nehezebb így. Szerintem jó, ha vannak csalódásaink is :) M: Önmagunk legyőzése? :)) Az a jó, ha vannak félelmeink, ráadásul igen jó érzés, ha egyet-egyet le tudunk győzni :)

csibike 2008.04.03. 09:26:04

Aranyhal: Köszönöm :) Csak hangosan gondolkodtam, ezzel a témával kapcsolatban valahogy ilyen gondolataim vannak. Örülök, hogy ti meg hozzáteszitek a saját gondolataitokat, nagyon érdekesek :) grappa: Nem vagy könnyű helyzetben... Nagyon drukkolok :)) Zoli: Köszönöm :) Nem vagyok elégedett, mert ha az lennék, fel is köthetném magam, nem lenne több dolgom az életben. Vannak terveim, álmaim, csiszolnivalóim, ezeken dolgozom, de tény, kiegyensúlyozottaban, mint bármikor az életben :) OSUDF: Csak a saját példámat tudom mondani: Nem hittem magamban, kicsit sem, és amit mások mondtak, csak üres szavak voltak. Enable: Így gondolom én is :) A virágok is kaptak vizet :D Ja, nem lehet hozzád kommentelni, szar a rendszer :/

OSUDF 2008.04.03. 11:56:54

csibike: ezzel aztán bebikáztad az önbizalmamat:D

csibike 2008.04.03. 13:55:13

:D Izé... igyekeztem :D

Enable 2008.04.03. 14:14:27

Tudom Csibike, már írtam nekik töbször is... Javítják a kommentemet... A szervercsere óta nem az igazi...

Enkeli 2008.04.03. 14:21:20

Én kifejezetten örülök neki, hogy hangosan filozofálgattál! :) Nem vagyok egy önbiztalmontól duzzadó ember... Nem is tartom magam nagyra. De próbálok ez ellen tenni. Egyik hétvégén pl. egy egésznapos kurzuson készülök részt venni, ami főleg önbizalomnövelésről szól. Hhh... Bár úgy érzem, semmi nem fog változni :D

csibike 2008.04.03. 21:04:01

Enkeli: Akkor jó :) Nagyon kíváncsi vagyok erre a kurzusra, remélem, részletesen beszámolsz róla. Drukkolok :))) (És de, változzon :)) Enable: Látom, hogy hiába kaparászom a kommentboxot, hűlt helye van... :o

khmm 2008.04.04. 05:55:49

köszi szépen csibike, hogy ezt leírtad így. sokszor előfordul, hogy leírod, megfogalmazod a gondolataimat. de most az a nagyon jó ebben az egészben, hogy megmutattad, nincs ezzel egyedül az ember. és van kiút ebből a feneséges érzés-sorozatból. köszi szépen, mégegyszer. ja, és jó téged olvasni, mindig:-)

csibike 2008.04.04. 07:02:57

Köszönöm, és örülök, ha így van :)
süti beállítások módosítása