HTML

csibike blogja

Friss topikok

  • wattacukor: Helló. Most tartok itt az olvasásban, és már nem állom meg komment nélkül! :) A gumizás az gumizás... (2015.01.31. 20:34)
  • ZJWiQWklgJ: buy ambien ambien sleep driving - ambien drug manufacturer (2012.10.15. 07:26)
  • seaseptJerlor: how do i become a pharmacy technician http://exclusiverx.com/products/aceon.htm pharmacy unit dose... (2011.12.06. 18:20)
  • Csigamami: khm... ha azóta még nem váltottál... a cukorgyanta se nem fáj (annyira- egyébként hihetetlen, hogy... (2011.09.26. 14:36)
  • KelGyo: Rég jártam erre ... Gondoltam, benézek. (2010.05.27. 04:08)

Címkék

2008.07.07. 22:12 csibike blogja

 Furcsállom, hogy Fable-t sokan a szemét kategóriába sorolják. Tény, néhány gyengébben sikerült könyvén igen nehezen rágtam át magam, és pölö a Mesemaraton olvasása közben látványosan agyérgörcsöt kaptam, többször is, a szemét címkét azért elég meredeknek tartom, a gyűlölködő sznobokat pedig kifejezetten nem értem. Fene fog mindig Kunderát, Esterházyt, Spirót, Dürrenmattot olvasni. Rühellem a fekete-fehér megközelítést, nem véletlenül vannak színek is, ugyebár. Fable más, másként jó, másként van rá szükség. Miért kellene szégyellnem, hogy többek között Vavyan Fable könyvein nőttem fel? A régieket rongyosra olvastam, az újabbak nem mindig varázsolnak el, ez van, változott Fable is, változtam én is, de azt nem vitatnám soha, hogy tehetséges, okos-intelligens, humoros, mélyérzésű nő, számos írása találó, elgondolkodtató, magával ragadó, elbűvölő. Ésvagy, ofkorsz.
A Kedves, mint egy kéjgyilkos gyűjteményes kötet nálam erős közepes kategória, van benne kimagasló, egész jó és olyan is, ami csak egy zacskónyi tejkaramellával csúszik le. A Valahol Európában - Új fejezet és a Halálgyári képek c. írás mélységesen megrázó, a Seggfej vagy a Jó Tündér vérbeli Vavyan Fable, vicces-morbid, tükröt tartó, frappáns, az agybeteg gyilkológépekkel való azonosulás (pölö Rossz ómen, jó ómen) már-már tökkkéletes pszichológiai esettanulmány, a címadó mese viszont felejthető, becsületből olvastam el, talán még ásítoztam is közben: Szereplőit a korábbi, jól bevált alakjaiból gyúrta össze, ez több, mint tízévnyi V. F. olvasás után meglehetősen unalmas, a forgatókönyv 90 %-os biztonsággal felskiccelhető. Egy olvasást azért mindenféleképpen megér a kötet.
Nem zárójelben megjegyzem, sajnálnám, ha nem ismerném Fable igazán jó könyveit. (Apropó, Fodor Ákost túlnyomórészt neki köszönhetjük, mi, mezei olvasók. Ezt már zárójelben véstem ide, jól látod.)

24 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csibike.blog.hu/api/trackback/id/tr436170317

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

krikszi 2008.07.07. 22:24:23

Hm, Fable néha, Fodor Ákos mindig jöhet :). De tényleg Csak Fable által ismerte meg volna a "világ" ???

kislatol 2008.07.07. 22:28:29

én imádom Fablet-t. Mind első helyen van nálam, egymás mellett :D Egyetlen második helyezett van csak, az Ezüstegér.

Rege Ata 2008.07.07. 23:01:27

Én még nem tartok Fable-nél. Még a Dűnén, a Huszonkettes csapdáján, az Asimov-regényeken, ... sem vagyok túl (sőt) :-s De behozom! - talán úgy, hogy írok... ;-o ;-p ;-)

christaylor 2008.07.08. 08:53:55

hihi, azért az vicces, hogy ilyeneket írsz Fable-ről, mert ha nem is az első, de a második perctől kezdve, hogy olvaslak, magamban hozzá hasonlítalak. hogy csibike pont úgy ír, szerintem, mint Fable. bizonyos szóhasználatok is tökre megegyeznek. ami nem baj! én csak külön örülök! mellesleg Martin Wry a mai napig az én egyik nagy szerelmem. vagy tíz éve kezdődött és még tartani fog pár évig. az egy olyan pasi...... :)

cala 2008.07.08. 09:03:50

Fable néni jóóóóó:D Szennyből az angyal, Álmok tengere (amit lenyúltak tőlem grrrrr), de azért tényleg nem mind..de attól még vna neki külön polca a szekrényen..

csibike 2008.07.08. 09:23:29

cala: Nálam is :) Verd orrba az illetőt, nem szép dolog lenyúlni más könyvét... chris: Hogy én úgy írok, mint Fable? Ez igazán megtisztelő. Egyébként meg kizárt, a nyomába sem érhetek, de azért köszönöm. Ha úgy írnék, most a harmincvalahányadik könyvemet dedikálnám neked és nem ezen a melóhelyen cseszném a rezet :D Úgy írok, mint csibike, mindig is úgy írtam, másként nem tudok és nem is akarok :) Soha nem szorultam rá, hogy úgy írjak, mint más, van elég saját ötletem. Érdekes módon az viszont előfordul, hogy saját gyártmányú szavaim, szófordulataim, helyzeteim nem egyszer visszaköszönnek az engem olvasó bloggereknél. Rege Ata: Ezek szerint neked is van "ezt feltétlenül el kell olvasnom" listád :)

csibike 2008.07.08. 09:29:03

kislatol: Rémlik, hogy az nekem sem tetszett annyira. Minden könyve megvan? :)) krikszi: Én ezt egy szóval nem mondtam, azt írtam, hogy "túlnyomórészt... mi, mezei olvasók". Szóval, a kortársak ismerhetik, versimádók is sötöbö, de aki előtte abszolút nem hallott Fodor Ákosról, az jó nagy többségében Fable miatt ismeri :)

sigelina 2008.07.08. 10:07:50

én is szeretem Fable-t, bár fura módon nekem a Mesemaraton a kedvencem :)

Marla 2008.07.08. 10:28:56

Hüm-hüm... Fable-lel kapcsolatban mindig azzal szoktam védekezni, hogy ilyen humora csak baromi művelt embernek van. És tudattalanul veszem át szófordulatait, pedig már évek óta egy könyvét sem olvastam. Ehh... Fable jó, még pasikat is rá tudtam venni, hogy olvassák. Meg aztán ha fikázzák, itt van ellenpéldának Rejtő. Akit a ponyva-kategóriába soroltak, aztán kinőtte valahogy, és az alapműveltség része lett.

Elf 2008.07.08. 12:06:07

Az én pasimnak is én adtam a kezébe. Én még anno a legelső könyvét akkor vettem meg, amikor megjelent, az még nem tetszett, de amikor megjelent az első Halkirálynő.... Azóta függő vagyok :D

csibike 2008.07.08. 12:23:41

Elf: Milyen jól tetted :)) Emlékszem, én meg a nagypapámtól kaptam az első Fable-könyvet. Marla: Pontosan, nem kicsit művelt és tájékozott a nő :) Folytasd csak áldásos missziódat :D Bevallom, az alapműveltségemből hiányzik Rejtő, valahogy nem érzem úgy, hogy olvasni akarok tőle... sigelina: Még jó, hogy nincs két egyforma ember :)))

]{ófic 2008.07.08. 12:34:51

érdekes én Fodor Ákost ismertem előbb (és azóta imádom)Fable-t pedig szinte egyáltalán nem... vagyis lehet pont valami rosszabbik könyvéhez nyúltam mert 15oldal után félre tettem... szóval így a kettejük közötti párhuzamról se tudok... örülnék ha felvilágosítanátok... én gyarló :S

kakaóscsigás 2008.07.08. 14:08:56

hát ezt már egyszer-kétszer említettem, én is Fable-fan vagyok. nem is akármilyen! :)

vedina007 2008.07.08. 14:32:36

Én nagyon szeretem Fable-t. Igaz leragadtam azoknál a könyveknél amik nagyjából a születésem évében jelentek meg. Vagyis a sorozat akkortájt kezdődött. Nekem örök kedvenc marad a Halkirálynő sorozat és a My Fair Lord...az új kötetig még nem sikerült eljutnom...

cala 2008.07.08. 15:59:50

pedig Rejtő is jó..Elveszett cirkáló - jáj, leestem miatta az ágyról nem kétszer:D (ja, igen, visszatértem két hét melóból a civilizációba és lassan kezdem újra megszokni..nem hiányzott)

spirea 2008.07.09. 07:04:26

Az Álomhajsza szerintem megközelíti a tökéletest, nem csak Fable-életműben (pedig olvastam egysmást), viszont ez utóbbi kötetecske a könnyen, gyorsan felejthető, majdnem szenvedve végigolvasott kategória. Sajnos.

csibike 2008.07.09. 09:59:41

spirea: Azt nagyon kedvelem én is, és tényleg sajnos, de így van... Abszolút elmarad a jobb könyveitől. cala: És a blogodat is megtalálod majd, ugye? :)) ]{ófic: Na, én még nem találkoztam olyan emberrel, aki Fodor Ákost előbb ismerte volna, mint Fable-t :)) Fable nagyon sok haikuját betette a könyveibe, ennyi a párhuzam, plusz a honlapján is helyett kaptak a Fodor Ákos kötetek. vedina: Azok a régi jók, igen. Egy olvasást megér ez, csak az íze kedvéért :) csigás: Kíváncsi vagyok, neked hogy tetszett ez a könyve :)

Csillagvihar 2008.07.09. 10:40:39

Rejtő nekem kihagyhatatlan, (persze neki is voltak gyengébbjei). Fablénak nálunk is külön polca van, de a kéjgyilkosa (az egész kötet) önmagához képest nálam a közepest csak alulról érinti. Ugyanígy jártam a Mesemaraton emlékfutammal is, holott a Mesemaraton az egyik szivemcsücske

]{ófic 2008.07.09. 15:45:16

Na paff... itt akkor az első.. én egy barátomtól kaptam egy Fodor Ákos kötetet... utána meg a terebess.hu-n olvastam az irományait... Fable meg én mint említettem nem vagyunk jó viszonyban... ennyi a sztori.. de mivel még nem találkoztál ilyen emberrel, az illem megköveteli hogy bemutatkozzam... Csibi... Kófic .... Kófic ... Csibi... nice to meet you.. :P

roberto 2008.07.09. 18:50:31

csatlakozom. a helyzet ráadásul az, hogy tényleg vele van gondom. fordítottam leslie l. lawrence-t, tehát nagyon gond nem lehet a ponyvaszeretetemmel, és fableasszony valamikor a kilencvenesekben ezek mentén megkörnyérkezett, hogy az övéit is vigyem ki külföldre. sorry, de nem ment. márminthogy fordítani. egyszerüen annyira gyengének tartottam, hogy kizárt volt eladni itt kint, és méltán el is feledtük aztán egymást. meglehet persze, az a két vagy három könyv nem lett volna szabad hogy kiérleljen egy ilyen ítéletet bennem, és valamilyen negyediknek is esélyt kellett volna adnom... de akkoriban más dolgaim voltak fontosabbak, és hát igen, bizonyára a megfelelö barátnö hiányzott, hogy a párnám alá csúsztasson egyet a letehetetlenek közül... ;) de azért viccesmód pont ö jutott eszembe akkor is, mikor a múltkori otthonlétem során az alexandrában belefutottam nemerébe, aki fent a pódiumon csevejgett. namost öt mint régi scifis (szerbusz, rege ata :) eléggé elfogultan/nosztalgikusan szeretem, és tisztelem az eszperantóért vívott harca miatt is, de nem bírtam nem röhögni, amikor megkérdezték töle, mit szeretne ezek után még elérni az életben, s ö pedig álszerényen kinyögte, hogy hát azért most már letett vagy hét-háromszáz kötetet az asztalra, és kicsit zavarja, hogy az az egy bizonyos díj... amit stockholmban adnak... szóval hogy azért mit kéne még tennie most már, detényleg... és így belemosolygott segélykéröen-cinkosan a közönségébe... :DDD vicces azért, mikor egy alapvetöen hótintelligens ember nem látja saját két félmondata közt az összefüggést. a nobeldíjat ugyanis nem kilóra adják. sötmitöbb, aki eleve kilóra ír, ANNAK nem adják. és még mielött nekemesnétek: igen, idöközben úgy a 15.-20. könyve után leslie lawrence is fordíthatatlan, és kiadhatatlan máshol mint otthon. ez a sorsa a kultúrközösségen alapuló ponyvának, lásd még rejtö is, szemben a - helyesen, helytelenül, nem az én tisztem megmondani - másfajta babérokra törö úgynevezett magasirodalommal... amely viszont furamód mindig egyetemlegesnek tünik. nademindegy, mindenkinek a magáét :)

cala 2008.07.12. 12:41:17

előbb-utóbb, csibe, az is visszajön..csak sokáig nem ment, most meg lakásfelújítunk..de már van egy halom történet a táskámban:)

csibike 2008.07.13. 00:20:07

cala: Akkor csak hajrá, hajrá :) roberto: Hű, nagyon érdekes dolgokról írtál :) Szóval, fordító vagy? Mindig azt gondoltam, Fable-t elég nehéz lefordítani, mert sajátos stílusa van, sok-sok szava szinte nem is fordítható le. Lawrence-nél mostanában elég egy könyvet lefordítani és azt újra, meg újra átírni-aktualizálni - mióta áttért a sorozatgyártásra, nem nagy kihívás :D Nekem mindig gondom van a magasirodalom szóval, irritál, csakúgy, mint az "alapmű" kifejezés :)) ]{ófic: Üdv :D Végre, akkor ismerek egy kivételt :D Csi: Rejtőt majd egyszer bepótolom, remélem :)

roberto 2008.07.13. 11:11:56

nekem is, azért használtam az "úgynevezett"-et mellette ;) sajnos azér ez az "aktualizálgató" módszer nem megy, bárcsak müködne, kevesebb dolog lenne egy regénnyel :D dehát végtére is... igen, persze lehet szimplifikálni a dolgokat. pl. minden regény lefordítható a "pasi nöt akar" képlettel... aztán ahogy mondod, már csak "átírni-aktualizálni" kell... :))) de-de, it's true!!! gondoljatok csak bele! mi pasik mindent a nökért csinálunk! vagy mert akarunk egyet, vagy mert kell a csodálatuk, vagy mert elcseszett minket az anyánk, vagy mert sose volt, vagy mert megkívántuk, vagy mert a barátom nöje jobb, vagyvagyvagy. nincs az irodalomnak, történelemnek semmije, ami ne a lyányokkal függne össze! ;) (hölgyeim: napi öntudatadagukat kapták. élvezzék! :)

Nem Trendi 2008.07.14. 19:47:48

Fattyúdal. A nagy kedvenc tőle. Többek között.
süti beállítások módosítása