HTML

csibike blogja

Friss topikok

  • wattacukor: Helló. Most tartok itt az olvasásban, és már nem állom meg komment nélkül! :) A gumizás az gumizás... (2015.01.31. 20:34)
  • ZJWiQWklgJ: buy ambien ambien sleep driving - ambien drug manufacturer (2012.10.15. 07:26)
  • seaseptJerlor: how do i become a pharmacy technician http://exclusiverx.com/products/aceon.htm pharmacy unit dose... (2011.12.06. 18:20)
  • Csigamami: khm... ha azóta még nem váltottál... a cukorgyanta se nem fáj (annyira- egyébként hihetetlen, hogy... (2011.09.26. 14:36)
  • KelGyo: Rég jártam erre ... Gondoltam, benézek. (2010.05.27. 04:08)

Címkék

P.S.: Ímé, egy fokhagymás-kevés olajos-kevés paradicsomos-kevés pirospaprikás lecsó - SZOTTYAL. Fincsi így is, dedalus meg ügyes szakács. Érdemes megfontolni a cikkíró szavait... minden tekintetben. Jahhh, valaki megmondhatná, tulképp mijaza szotty és gombapöcő.

2006.09.23. 20:46 csibike blogja

(#297)

CSERNA-SZABÓ ANDRÁS
A lecsóról

Mikor egy kocsmai asztalnál azt mertem mondani, én bizony teszek a lecsóba fokhagymát, a közismert konyhahős, B. szemrehányóan villantotta rám ördögi tekintetét. Azután egy másik barátommal, P.-vel keveredtem heves vitába, álltunk hajnalban a sötét utcán, és órákig ordítoztunk lecsóügyben.
Lassacskán rá kellett döbbennem, talán nincs a jelen magyar gasztrozófiának szimbolikusabb és sorsdöntőbb kérdése a lecsónál.
A minap pedig Simonffy András 1976-os hangjátékát hallgattam, a Világlecsót (melyben három magyar Nobel-díjas kap össze azon, hogyan is készül az igazi lecsó - ráadásul a szenzációs Haumann-Dégi-Tímár-szereposztásban), s most már úgy gondolom, a lecsó az elmúlt száz-százötven év egyik megkerülhetetlen magyarságkérdése.
Akkor csapjunk bele a lecsóba, a szerkesztő úr úgyis hetek óta kis nyári színesért nyafog.
A B.-lecsótól idegen a fokhagyma, éppen úgy, mint a P.-lecsótól. A P.-lecsó libazsírral indul, füstölt szalonna kerül bele, apró kockákra (!) vágott vöröshagyma, őrölt pirospaprika (!), majd a további klasszikus alkatrészek: zöldpaprika, paradicsom, kolbász, esetleg velő vagy máj. Bizonyosan finom ez a P.-lecsó, de az igazi gasztrozófiának nemcsak ízbéli kérdéseket kell mérlegelnie, de nemzeti, filozófiai, sőt metafizikai szempontokat is. Ezért aztán hiába tartom én mind B.-t, mind P.-t kiváló férfinak, s lecsójuk némely részletét költőinek, egészében mind a B.-féle, mind a P.-féle lecsót tagadom.
Simonffy hősei leginkább a paprika felvágásának mikéntjéről alkotott képükben különböznek. A magfizikus karikázza, a novellista lapjára vágja, a biológus szerint pedig csakis spirál formában kerülhet a lecsóba. Simonffy majdnem jó helyen kapirgál. Csakhogy nem a paprika aprítási módja a központi kérdés, hanem a hagymáé! Mert abban a Világlecsó szereplői is mind egyetértenek, hogy a lecsónak szottya van. Tehát nem szaftja, mint a pörköltnek. Ha viszont a hagymát apró kockára vágjuk, libazsírra dobjuk, és végül még pirospaprikával is meghintjük, akkor óhatatlanul szaft fog keletkezni, tehát a lecsó helyett a pörkölthöz jutunk.
Tökéletesen egy húron pendülök a Világlecsó magfizikusával, Homolával, aki szerint a lecsó elpörköltösítése - zsákutca. A magam részéről körmömszakadtáig ragaszkodnék a lecsó szottyához.
Mert mi is a pörkölt? Bródy Sándor híres esszéjében kifejti, hogy a pörkölt "a mi fő ételünk, akik e nemzeti államban élünk, akár mint a hős Árpád, akár mint a parittyás Dávid ivadékai". "Az összes pártok ebben egyesülnek. Ebben nincs vélemény-, ízlés- és érdekkülönbség." Továbbá: "Nemzeti karakterünknek, éghajlati viszonyainknak legjobban te felelsz meg, pörkölt."
Az őrölt paprika térhódítása annak idején sokat segített a magyar gasztronómiának abban, hogy egy egyéni, jól felismerhető, karakteres arcot kapjon, és kilépjen a világszínpadra. Mára azonban a paprikaéra diktatúrává fejlődött. Időközben a paprika- és a pörköltkultúra (a húslevessel és a rántott hússal vállvetve) jórészt kiölte a sokszínűséget a magyar konyhából. Nemzeti ételeink döntő többségét meg lehet főzni ezzel a kevéske tudással: zsíron (vagy olajon, mert azt hiszik, ettől már rögvest korszerű lesz) dinszteld meg az apróra vágott hagymát, szórd meg pirospaprikával... Minden így kezdődik, és utána - attól függően, mit dobsz még utána - alakul ki a végeredmény: csirkepaprikás, disznópörkölt, gombapöcő, gulyás stb.
Apropó, gulyás! 1790-ben a gulyás még hagymás, borsos cucc (Gvadányi), sőt hagymás, borsos, ánizsos (Szirmay, 1804), aztán a reformkor egyik nyíregyházi étlapján már paprikás húsként bukkan fel. De ma már a bolognai spagettit is adják ledarált pörkölthússal, sőt, az egy
korhelyhalászlét leszámítva már csak piros halászleveink vannak. És még hosszan sorolhatnám. Szügyig járunk a mindent összemosó paprikás szaftban.
A paprika és a pörkölt nemcsak kinyírta a régi magyar konyha számos klasszikus ételét (ezek a "fehér kosztok" sokszor az erdélyi magyar konyhában éltek túl, pl. kapros töltike vagy lucskos káposzta); de eltüntette színes fűszerkultúráját is (maradt a só-bors-paprika szentháromság); lassan, de biztosan triviálissá, unalmassá, bárgyúvá butította gasztronómiánkat. És ha ehhez még hozzávesszük azt a majd ötven évnyi gasztro-elmehunyást, ami a II. háború után jött, a közétkeztetés uralmát, akkor nem kell csodálkozni azon, hol tart a magyar konyha.
Az igazi lecsó ma nem lehet más, csakis a pörkölt diktatúrája elleni forradalom. Szaft helyett szotty. Unalom helyett izgalmas kreativitás. Jöjjön a fokhagyma, a bazsalikom, a rozmaring, a petrezselyem, az oregánó, a kakukkfű, a majoránna! Kezdjük akár olívaolajjal. Ne hagyjuk ki a cseleket, ne búcsúzzunk se szalonnától, se kolbásztól. Semmit ne zárjunk ki! Tejföl, rizs, tarhonya, tojás. Még a velő vagy a máj se bűn. A gomba, a spárga se. Bor is mehet belé. Csak könyörgöm, nagy, vastag karikákra vágjuk a hagymát, hogy még véletlenül se legyen belőle szaft, és felejtsük el a pirospaprikát ezúttal, van ebben zöldpaprika elég! (Jegyezzük meg, Ínyesmester is ragaszkodik a karikára vágott hagymához, és őrölt paprikáról még csak említést sem tesz.)
Az igazi magyar lecsó olyan, mint az Úristen. Egy, mégis annyiféle, ahányan hisszük.
Nincs igaza Bródynak, nemzeti karakterünkhöz a sokszínűség, a változatosság illik, és éghajlati viszonyainknak sem felel meg mindenkor a pörkölt. Mert a lecsó sokkal inkább passzol a nyárhoz, a kánikulához. Lehet a télé a pörkölt, de a nyáré legyen a lecsó, a maga üde szottyával, pezsdítő zöldségzamatával, izgató fokhagymájával, friss zöldfűszereivel, végtelen lehetőségeivel.
A valódi lecsó az alföldi ember mediterrán életérzését (vö.: peperonata vagy ratatouille) és alkotó fantáziáját fejezi ki.
Nem étel, műfaj.
Simonffy Novellistája szerint a lecsóban a teremtés mítosza van benne. Valóban. És most az újrateremtés mítosza is. Mert ameddig nem tudjuk konyhánkat újragondolni, ameddig nem tudunk egy patinás, a hagyományokon, a régi magyar gasztrozófián alapuló, mégis korszerű és izgalmas gasztronómiát varázsolni, addig olyan nép leszünk, amilyen most vagyunk: egyszerre álmos és álmosító, alacsony növésű, de fennhéjázó, irigy és dühös, maradi és sznob, szűk látókörű és középszerű nemzet.

Élet és Irodalom
50. évfolyam, 34. szám

P.S.: Ímé, egy fokhagymás-kevés olajos-kevés paradicsomos-kevés pirospaprikás lecsó - SZOTTYAL. Fincsi így is, dedalus meg ügyes szakács. Érdemes megfontolni a cikkíró szavait... minden tekintetben. Jahhh, valaki megmondhatná, tulképp mijaza szotty és gombapöcő.

.


.

20 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csibike.blog.hu/api/trackback/id/tr846171152

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lippije 2006.09.23. 21:33:38

csibike, a házias :) A szotty az olyan, mint a szaft, csak 100%ban eltér tőle :) a szaft az simán folyékony, mert szétfő benne a hagyma, a szotty meg olyan kásás, darabos, emberes, megáll benne a kanál :) dr. lippije főzöiskoláját olvashatták :D

Tim 2006.09.23. 22:05:05

Szi! A kép tökéletes, ahogy vártam. ;)

csibike 2006.09.23. 22:11:55

Bezony, házias IS vagyok :P Figyi, ezt a szottydolgot olvastad-hallottad vhol? Ez tuti? Me akkor tényleg szottyom van :D Gombapöcőt nemtod? :o Tim: Dejóóóó :))) Reméltem, h ez az oroszlános kép elnyeri a tetszésedet :P:D

Tim 2006.09.23. 22:37:30

igen, így van :D ha megnézed Vörösbegy blogját, ott pl. erőspaprika vagyok a kép szerint :D :D :D na és mostantól Te is fent vagy - most frissítettem a sablonomat :*

fkt 2006.09.23. 23:35:51

eleg nagyetku vagyok, de ebbol most az 1x nem kerek... szoval.... inkabb kihagyom... lecso nem tartozik az en etlapomba, szoval most nem csorgatok nyalat ... :p

csalo 2006.09.24. 01:06:02

Csatlakozom fkt-hez,......de amugy elég gusztán néz ki...........és gondolom ehető is:P

Mazsy 2006.09.24. 07:59:16

.. én sem kérek belőle - tejfölös lecsód nincs ??

csibike 2006.09.24. 11:01:41

Pfff... :D Nya, ezennel korrigálnám a téves elképzeléseket: Arról szó sem volt, h ebből az istenifincsi lecsóból bárki is kap :P P.S.: Mazsyka, azt nem szeretem :))

lippije 2006.09.24. 11:30:24

a szotty szót egy szakács barátomtól hallottam, aki megmutatott egykét trükköt kezdő főzéses koromban. ma már eccerűen profi vagyok. megyek is, és befejezem az ebédet, aztáááán majd jól gondolok Rád, miközben belepakolom az arcomba :) Szép napot Neked kuktacsikken :D

mohikan 2006.09.24. 11:33:57

pedig a tejfeles lecsó az igaz :) totálisan csak zöldségalapokra építve :D

lippije 2006.09.24. 12:34:34

egyébként mindig az a lecsó a legjobb, amit Te magad készítessz. Ez népi megfigyelés :D

csibike 2006.09.24. 12:36:46

Mé, mit eszel, lippije? :/ Neked is szépet :D Szia Indián :))) Örülök ám, h benéztél :) Tejfölt csak a bablevesben tudok elképzelni - pedig van fantáziám :D Mijaz, h totálisan? Csak paradicsom és paprika? :o

csibike 2006.09.24. 12:37:54

Nomijaz, gombapöcő mindenkin kifogott? :P:DD lippije: Nem ér velem egyszerre kommentelni :D

rigo 2006.09.24. 12:58:03

szotty :D hát ha már nem tettem volna fel a borsos tokányt, most lecsót csinálnék :P

lippije 2006.09.24. 13:09:55

már túl vagyok rajta. márványsajtos kacsát sütöttem, párolt málnás káposztával. ki kér? :D

catyst 2006.09.24. 13:11:46

hajrá tojásos lecsóóóó :))

csibike 2006.09.24. 15:35:20

rigó: Nem is tudsz főzni :P:D lippije: Nagyon guszta lehet :))) Ilyenkor sajnálom, h nem szeretem a kacsahúst :D cat: Najó, asserossz :D Nekem ma már tökös lecsóról is beszéltek... brrrr :D

rigo 2006.09.24. 21:31:42

De szeretek... ecce' megkostolhatnád... ;)

Sac 2006.09.25. 08:17:39

Füstöltszalonnás-debreczenikolbászos-erőspaprikás lecsóóóó.......mmmm korán reggel hmmm

csibike 2006.09.25. 11:10:17

Korán reggel...? :o
süti beállítások módosítása